Miody z dodatkami (na bazie miodu żuławskiego)


Pyłek w miodzie
Jest to miód żuławski kremowany wzbogacony o zmielony pyłek pszczeli w ilości 10%.
Konsystencja: kremowa
Smak: delikatny i mączysty
Polecany jest dla osób:
mających alegrie, gdyż ze względu na dużą różnorodność pyłków zawartych w tym miodzie powoduje uodparnianie i przyzwyczajanie organizmu
mających choroby miażdżycowe oraz anemię, rozszerza naczynia wieńcowe, powoduje namnażanie czerwonych krwinek,
mających problemy z układem pokarmowym, cierpiących na biegunki oraz zaparcia, reguluje przemianę materii,
z obniżoną odpornością, gdyż zawiera w sobie bombę witamin, mikro- i makroelementów, które świetnie wspierają organizm,
ma działanie odtruwające, odnawia tkankę wątrobową.


Pyłek i propolis w miodzie
Jest to miód żuławski kremowany wzbogacony o zmielony pyłek pszczeli w ilości 10% i propolis 1%.
Konsystencja: kremowa
Smak: delikatny, mączysty z żywicznym posmakiem
Polecany dla osób:
ma silne działanie antybiotyczne, powoduje on przyspieszenie gojenia i regeneracji tkanek oraz znajduje zastosowanie przy oparzeniach (zwalcza gronkowca złocistego, dwoinki kataralne, paciorkowce, prątki gruźlicy). Zapobiega rozwojowi wirusa grypy
mających alergie, gdyż ze względu na dużą różnorodność pyłków zawartych w tym miodzie powoduje uodparnianie i przyzwyczajanie organizmu, lecz poprzez dodatek propolisu należy zwrócić większą uwagę, gdyż może on także wywołać alergię – najlepiej spróbować na początku pół łyżeczki i sprawdzić czy nie występują niepokojące objawy,
mających choroby miażdżycowe oraz anemię, rozszerza naczynia wieńcowe, powoduje namnażanie czerwonych krwinek,
mających problemy z układem pokarmowym, cierpiących na biegunki oraz zaparcia, reguluje przemianę materii,
z obniżoną odpornością, gdyż zawiera w sobie bombę witamin, mikro- i makroelementów, które świetnie wspierają organizm,
ma działanie odtruwające, odnawia tkankę wątrobową.


Pierzga w miodzie
Jest to pierzga pszczela rozdrobniona i połączona z miodem żuławskim kremowanym. Ilość pierzgi to 10%.
Konsystencja: kremowa
Smak: delikatny
Jest to produkt gotowy do spożycia. Można rozpuścić w wodzie lub przyjmować bezpośrednio ze słoika (na kanapce, w jogurcie itd.)
Pierzga zawiera węglowodany (cukry), białka, tłuszcze nienasycone, aminokwasy, zawiera mnóstwo witamin: A,C,E,D,K,B 1-12, fosfor, żelazo, krzem, mangan.
Dzięki temu, że zawiera dużo kwasu mlekowego, aminokwasów i peptydów jest łatwo przyswajalna.
Polecana dla osób:
w okresie rekonwalescencji, szczególnie po antybiotykoterapii, wzmacnia i regeneruje organizm,
chronicznie zmęczonych, uzupełnia witaminy i minerały, wspiera pracę układu nerwowego
z problemami z układem pokarmowym, reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga w leczeniu zapalenia wątroby, przyspiesza odbudowę komórek, ma korzystny wpływ na florę bakteryjną,
z obniżoną odpornością, chroni przed wirusami i bakteriami
z anemią
z łuszczycą
z nadwagą , gdyż zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm, przyspiesza proces rozpuszczania komórek tłuszczowych.
Pierzgę można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia.




Miód z czarną porzeczką NAGRODZONY PRZEZ MARSZAŁKA WOJ. POMORSKIEGO
Jest to miód żuławski kremowany z dodatkiem suszonej czarnej porzeczki prosto z naszego ogrodu. Słodycz przełamana kwaskiem porzeczki jest wyśmienita!
Ręcznie zbierane porzeczki z przydomowego ogrodu zostały wysuszone oraz zmielone. Owoce są wymieszane z miodem żuławskim w ilości 2%. Dzięki niejednorodnemu zmieleniu są wyczuwalne kawałki owoców.
Czarna porzeczka zawiera bardzo dużo witaminy C, antyoksydantów (w tym flawonoidów, które działają oczyszczająco, poprzez łączenie się z metalami ciężkimi). Poza tym zawiera rutynę, która ułatwia wchłanianie witaminy C i uszczelnia naczynia krwionośne.
Nasz produkt – miód z czarną porzeczką otrzymał nagrodę w konkursie organizowanym przez Marszałka Woj. Pomorskiego – Weki z pomorskiej spiżarni. Zajął 3 miejsce! 🙂
Jest to produkt na bazie miodu żuławskiego – miód ten jest dość charakterystyczny, gdyż krystalizuje gruboziarniście i wyczuwalne są „kryształki miodu” (to nie cukier!).


Miód z maliną
Jest to miód żuławski kremowany z dodatkiem polskiej liofilizowanej maliny. Jest to wyjątkowy produkt, gdyż w miodzie zatopione są kawałki malin (nie proszek). W miodzie znajdą się także naturalnie występujące pestki malin. Produkt jest całkowicie naturalny, zawiera 3% malin w postaci kawałków owoców. Słodycz miodu połączona ze słodko kwaśnym smakiem malin – to smak lata.
Maliny to cenne źródło witamin – C,B,A,E,K. Poza tym zawierają sporo minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor. Posiadają niski indeks glikemiczny, mogą wywoływać alergie u dzieci (podobnie jak truskawki, objawiające się wysypką). Maliny sprawdzają się w zbijaniu gorączki, przy problemach z żołądkiem, zmniejszają biegunkę, działają przeciwbólowo.
Jest to produkt na bazie miodu żuławskiego – miód ten jest dość charakterystyczny, gdyż krystalizuje gruboziarniście i wyczuwalne są kryształki miodu (to nie cukier!).


Miód z cynamonem
Jest to miód żuławski kremowany połączony z cynamonem w ilości 4%. Idealnie komponuje się z kawą – nadają przyjemny „pierniczkowy” aromat. Posłuży jako dodatek do ciast ale także jako wsad do naleśników 🙂
Cynamon posiada wiele właściwości leczniczych. Aldehyd cynamonowy ma właściwości antynowotworowe. Cynamon przyspiesza przemianę materii oraz spalanie tłuszczu. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, ma właściwości antyoksydacyjne. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Jest to produkt na bazie miodu żuławskiego – miód ten jest dość charakterystyczny, gdyż krystalizuje gruboziarniście i wyczuwalne są „kryształki miodu” (to nie cukier!).


Miód z kakao
Jest to miód żuławski kremowany połączony z 5% kakao. Smakuje niczym nutella – jest to naturalny i zdrowy czeko-miodek. Świetnie nadaje się na kanapki a także do ciepłego mleka, dzięki czemu uzyskamy pyszne i zdrowe kakao. U nas jak zawsze – wygrywa jako dodatek do naleśników i pankejków.
Kakao jest źródłem przeciwutleniaczy, magnezu, fosforu i potasu. Poprawia pamięć, ma korzystny wpływ na układ krążenia, łagodzi stres. A co najważniejsze – jest źródłem tryptofanu który daje uczucie szczęścia!
Jest to produkt na bazie miodu żuławskiego – miód ten jest dość charakterystyczny, gdyż krystalizuje gruboziarniście i wyczuwalne są „kryształki miodu” (to nie cukier!).