Miód z odsklepin idealny do leczenia zatok i chorób gardła

Każdy, kto miał w rodzinie pszczelarza wspomina ten wspaniały smak świeżego miodu z ramek, które przed chwilą zostały wyciągnięte z ula. Każdy kto pomagał przy wirowaniu miodu żuł sobie odsklepiny ze świeżym miodem…

Czym są odsklepiny?

To pytanie pada zawsze jako pierwsze – odsklepiny to górna (wierzchnia) część plastra z miodem. Pszczoły przynosząc nektar do ula, składają go do sześciokątnych komórek plastra, gdy zostanie odparowany nadmiar wilgoci i komórka jest już pełna miodu, pszczoły zaklejają taką komórkę woskiem na samej górze (zasklepiają), aby ją zabezpieczyć. To tak jakby zakręcić słoik 🙂 I ta pokrywka z wosku to właśnie odsklepiny. Należy dodać, że odsklepiny to wosk dziewiczy najwyższej jakości, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń.

Miód z odsklepin bardziej wartościowy?

Gdy pszczelarz wiruje miód z plastrów, ścina tą wierzchnią warstwę wosku i wkłada do sit, aby pozostały tam miód obciekał swobodnie. Ramki wkłada się do miodarki (wirówki), dzięki której miód wydobywa się ze środka siłą odśrodkową (działa na tej samej zasadzie co pralka). W miodarce wytwarza się dość silna siła odśrodkowa, ramki są dość mocno owiewane przez pęd powietrza a miód zostaje rozpylony. Przez te dwa zjawiska miód traci część związków lotnych, olejków eterycznych.

Miód ociekający z odsklepin na sitach, dzięki temu, że nie jest wirowany, wszystkie te związki lotne i olejki eteryczne zachowuje. Jest w nim więcej związków rozpuszczalnych w miodzie, które pochodzą z wosku, propolisu a także pyłku kwiatowego, niż w miodzie tradycyjnie wirowanym w miodarce.
Lotne składniki miodu to składniki pochodzenia roślinnego- najczęściej są to składniki roślinnych olejków eterycznych z nektaru, propolisu i pyłku pszczelego, oraz pochodzące z organizmu pszczoły: z jadu pszczelego, wosku, feromonów i innych wydzielin gruczołów pszczelich. Składniki lotne to w zależności od gatunku miodu, ok.60 naturalnych form chemicznych z gatunku alkoholi, aldehydów i ketonów.

Miód z odsklepin dobry na zatoki i choroby gardła

Ze względu na dużą zawartość związków lotnych w tym miodzie, dedykuje się go głównie na zapalenie zatok oraz choroby górnych dróg oddechowych. Łyżeczkę miodu z odsklepin należy włożyć do ust i przetrzymywać do całkowitego rozpuszczenia. Miód w ustach podgrzewa się i rozpuszcza poprzez wydzielanie śliny. Zaczyna się wydzielać duża ilość substancji lotnych. Te substancje mają silne właściwości gojące, zmniejszają opuchlizny a także pobudzają śluzówki. Wydzielając się w ustach przechodzą do jamy nosowej oraz kanałów zatokowych, dzięki czemu zmniejszają opuchliznę i dezynfekują kanały.