Opis gatunków miodów z naszej pasieki

1. Miód – co to jest?

Według mnie miód to naturalny smakołyk któremu nie sposób się nie oprzeć. Jest zarówno bardzo dobry, słodki jak i prozdrowotny. Różne gatunki miodu charakteryzują się innymi właściwościami. Myślę, że każdy może wybrać coś dla siebie. Przy kupnie miodu należy zwrócić uwagę na to, aby kupować miód bezpośrednio od pszczelarza wtedy mamy większą pewność że jest to miód naturalny, nie przegrzany, prosto z polskiej pasieki, posiadający właściwości zdrowotne a nawet wspomagający leczenie niektórych chorób . Nie warto kupować miodów z supermarketów gdzie otrzymamy mieszankę z krajów UE i innych, które są najczęściej bez jakichkolwiek wartości. Miód Gdańsk

Prawnie: Nazwa miód może być użyta wyłącznie do oznakowania środka spożywczego, który jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własnymi specyficznymi substancjami nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów ssących soki żywych części roślin, składowanym, odparowywanym i pozostawionym do dojrzewania w plastrach ( Dz. U. z dnia 24 października 2003, Dz. U. Nr 137).

2. Charakterystyka miodów

Miód akacjowy

 

Jest to miód, który długo utrzymuje się płynny a jego kolor jest jasno żółty- słomkowy. Dobra wiadomość dla fanów płynnego miodu- bardzo wolno krystalizuje 🙂 Smak jest bardzo słodki, gdyż miód zawiera w sobie najwięcej sacharozy (fruktoza zapewnia płynność przez długi czas). Pachnie lekko kwiatami akacji. Zalecany do spożywania przez:

  • osoby zmęczone fizycznie i umysłowo, gdyż bardzo łatwo się wchłania i regeneruje organizm;
  • dzieci, jako dodatek słodzący;
  • osoby mające dolegliwości żołądkowe: zaburzenia trawienne, stany skurczowe i zapalne żołądka i jelit, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy itp.
    Ponadto używany jest w leczeniu przeziębienia, schorzeń nerek, niszczy drobnoustroje.

Miód gryczany

Charakterystyczny pod względem koloru, zapachu i smaku. Odznacza się bardzo ciemną barwą- ciemnobrunatną, po skrystalizowaniu staje się jaśniejszy. Zapach miodu jest intensywny- pachnie kwiatem gryki. Smak także bardzo intensywny- zarazem słodki i ostry. Zalecany głównie dla:

  • osób z chorobami serca i krążenia ze względu na dużą ilość cukrów prostych które łatwo adsorbowane są do krwiobiegu, wzmacnia naczynia krwionośne, powoduje zwiększenie ilości hemoglobiny we krwi przez dobrze przyswajalne żelazo w miodzie, bogatym także w witaminę C i wiele minerałów;
  • osób z chorobami wątroby ze względu na czynniki odtruwające wątrobę;
  • osób z chorobami układu oddechowego.

Miód leśny

Miód leśny (nektarowo-spadziowy) jak sama nazwa wskazuje posiada w swoim składzie miód nektarowy zbierany przez pszczoły z roślin leśnych -tegoroczny miód składa się głównie z lipy, wrzosu, malin, głogu oraz ze spadzi drzew liściastych. Ma dość ciemny kolor (od ciemnożółtego po brąz) zapach przypominający las (delikatny i aromatyczny), smak delikatny.Polecany dla osób:

  • ze schorzeniami górnych dróg oddechowych, działa bakteriobójczo i podnosi odporność,
  • z chorobami skóry, mających alergie
  • wyczerpanych fizycznie i psychicznie, poprawia samopoczucie i dodaje energii,
  • cierpiących na choroby serca.

Miód lipowy

Żółtawo-brązowy, bursztynowy miód w stanie płynnym, złocisty po skrystalizowaniu. Smak wyrazisty, dość ostry z lekką goryczą. Zapach lipy jest intensywny. Działa silnie na drobnoustroje podobnie jak gryczany.Zalecany szczególnie dla:

  • osób chorych na przeziębienie i grypę, schorzeniach dróg oddechowych, dzięki olejkom eterycznym niszczy drobnoustroje, ma działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne;
  • osób chorych na serce i posiadających schorzenia układu krążenia, gdyż obniża ciśnienie, likwiduje obrzęki, uspokaja;
  • osób posiadających schorzenia układu nerwowego oraz bezsenność, gdyż działa uspokajająco, rozkurczowo i nasennie;
  • osób cierpiących na schorzenia ginekologiczne, gdyż miód działa moczopędnie.

Miód rzepakowy i rzepakowy kremowany

Jasny, słomkowy, prawie bezbarwny w stanie płynnym, po skrystalizowaniu jest niemal biały. Bardzo szybko krystalizuje, nawet po kilku dniach od odwirowania, gdyż w jego składzie przeważa glukoza i posiada mało wody. Zapach jest słaby, lekko pachnie rzepakiem. Smak łagodny, lekko gorzki.Szczególnie polecany dla osób:

  • zmęczonych fizycznie i psychicznie, dobrze odżywia i regeneruje organizm
  • chorych na serce, naczynia wieńcowe, układ krążenia, ponieważ zawiera sporo cukrów prostych łatwo wchłanianych, wzmacnia skurcz serca, rozszerza naczynia wieńcowe;
  • posiadających schorzenia wątrobowe i dróg żółciowych, gdyż jest łatwo przyswajalny i odtruwa wątrobę, usprawnia metabolizm tłuszczowy,
  • przeziębionych oraz z zapaleniem górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel i wzmacnia odporność. Miód Gdańsk
    Ponadto można stosować go na rany, gdyż miód oczyszcza ranę z martwych elementów i wydzieliny, co przyspiesza gojenie się ran. Poparzone miejsca można też posmarować miodem, gdyż zapobiega to tworzeniu się pęcherzy.
    Poza tym oferujemy również miód rzepakowy kremowany – nazwa wynika z tego, że miód ma konsystencję kremu, jest niczym masło czy nutella. Miód ten w smaku jest taki sam jak „zwykły” skrystalizowany, jest delikatnie jaśniejszy, nie traci swoich własności zdrowotnych, ponieważ jest to proces na zimno (kremowanie polega najprościej mówiąc na zmieleniu miodu skrystalizowanego, dzięki czemu uzyskuje kremową konsystencję i nie robi się znowu twardy).

Miód wielokwiatowy

Najczęściej spotykany miód, jego kolor i smak zależą od rodzajów pyłków się w nim znajdują – kolor od kremowego po herbaciany, a smak zależy od dominującego rodzaju miodu, zazwyczaj słodki i łagodny. Po skrystalizowaniu miód zmienia barwę na jasnoszarą lub jasnobrązową. Zapach przypomina wosk.Szczególnie przeznaczony dla osób:

  • z alergicznymi chorobami dróg oddechowych, gdyż łagodzi objawy alergii poprzez zawarty w nim pyłek kwiatowy, dzięki któremu tworzą się antygeny;
  • z chorobami serca, wątroby, dzięki dobrej przyswajalności i właściwościom detoksykacji;
  • dzieci, ponieważ ma łagodny smak i zapach,
  • przeziębionych i chorych na grypę.

    Poleca się go do codziennego stosowania, gdyż ma duże walory odżywcze i działa zapobiegawczo na różnego rodzaju choroby i przeziębienie.

Miód wierzbowo-sadowy

Miód o jasnobrązowym kolorze w stanie płynnym, beżowy skrystalizowany. Ma delikatny smak z wyczuwalną ziołowo-korzenną nutą. Delikatny zapach. Ze względu na to, że wierzby i drzewa sadowe kwitną bardzo wcześnie, miód ten jest bardzo rzadko spotykany. W miodzie jest znaczna przewaga glukozy nad fruktozą, dlatego szybko krystalizuje. Zawiera dużą ilość pyłku. Polecany dla osób:

  • z chorobami reumatycznymi,
  • z chorobami serca, wzmacnia skurcz, rozszerza naczynia wieńcowe,
  • z obniżoną odpornością, przeziębionych i chorych, wzmacnia organizm ze względu na dużą ilość pyłku a także witamin i mikroelementów.

Miód wrzosowy

Miód o kolorze ciemnobrązowym, brunatnym. Smak gorzki i ostry, specyficzny. Jest to unikalny miód, który bardzo ciężko pozyskać ze względu na niewielką ilość wrzosowisk oraz bardzo późny pożytek. Nie zawiera zbyt wielu witamin lecz ma dużo enzymów i aminokwasów. Polecany dla osób:

  • ze schorzeniami wzroku ze względu na bardzo dużą ilość witaminy B,
  • chorujących na grypę, gdyż zawiera dużo inhubiny, która zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i wirusów (działa jak antybiotyk),
  • chorych na serce,
  • ze schorzeniami układu pokarmowego oraz moczowego, działa moczopędnie.

 

Miód nektarowo – spadziowy z bobiku

Miód herbaciany w stanie płynnym, pomarańczowy po skrystalizowaniu, smak łagodny, delikatny słodki zapach. Bardzo rzadko spotykany miód ze względu na trudność w jego pozyskaniu. Aby pozyskać miód z bobiku potrzebna jest praca trzmieli – tworzą one w kwiatach otworki przez które pszczoły mogą dostać się do nektaru, natomiast do pozyskania spadzi potrzebna jest mszyca, która żeruje na roślinach i zostawia po sobie lepką pozostałość, którą zbierają pszczoły. Oczywiście też potrzebna jest bardzo ciepła i parna pogoda. Miód ten jak każdy pozyskiwany z roślin motylkowych polecany jest dla:

  • osób mających problemy z sercem oraz krążeniem, zawiera on związki wzmacniające pracę mięśnia sercowego,
  • osób przeziębionych i chorych na grypę, wzmacnia układ immunologiczny, regeneruje organizm w trakcie choroby,
  • osób mających problemy z układem trawiennym, nie podrażnia przewodu pokarmowego, wspomaga odnawianie flory, łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Pyłek w miodzie

Tworzymy go przez połączenie zmielonego pyłku z czterema gatunkami miodów – lipowym, leśnym, gryczanym i akacjowym. Jest w kolorze musztardy, ma łagodny aczkolwiek specyficzny smak, delikatny i przyjemny kwiatowy zapach. Pyłek w miodzie jest idealną bombą witaminową, która w szybki sposób wzmocni organizm. Polecany dla osób:

  • przeziębionych i z obniżoną odpornością, gdyż uzupełnia witaminy oraz mikro i makroelementy w organizmie,
  • mających problemy z anemią, gdyż zawiera łatwo przyswajalne żelazo i rutynę,
  • borykających się z problemami wątrobowymi i z układem trawiennym, gdyż wspomaga metabolizm i odtruwa organizm a także odnawia tkankę wątrobową,
  • wyczerpanych fizycznie i psychicznie – poprawia samopoczucie, dodaje dużo energii ,
  • mających problemy z sercem, gdyż wzmacnia skurcz serca i osłania naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi.

 Darmowa dostawa miodu na terenie Trójmiasta- Gdańsk Gdynia Sopot i okolice. Więcej informacji znajdziesz tutaj