Spożywanie pyłku kwiatowego w ciąży? – Można!

Dziś 2 część cyklu dla mam 🙂 a mianowicie kilka słów na temat spożywania pyłku kwiatowego w czasie ciąży. Nie bójcie się go stosować, to sama natura – pyłek kwiatowy w ciąży nie powinien być odstawiony, chyba że kobieta spodziewająca się dziecka jest uczulona na produkty pszczele. Postaram się skrótowo napisać, co takiego posiada, że warto stosować go też w ciąży.

Skład pyłku pszczelego:

  1. Białko, które trzeba dostarczać w dużych ilościach, aby dzidziuś mógł się dobrze rozwijać. W pyłku białka jest ok.24% tak więc sporo 🙂
  2. Aminokwasy, bardzo ważne w diecie ciężarnej ze względu na to, że budują mięśnie (budują białko ludzkie), zapobiegają ich rozpadowi, regulują poziom cholesterolu. W pyłku jest komplet 22 aminokwasów a ich zawartość to średnio 18%
  3. Kwasy tłuszczowe nienasycone, które zapobiegają zakrzepom krwi, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu
  4. WITAMINY
    B1 (układ nerwowy),
    B2 (produkcja czerwonych krwinek, działa na wzrok),
    B3 (układ nerwowy, usuwa wolne rodniki),
    B6 (łagodzi wymioty w ciąży, łagodzi depresję),
    B7 (układ nerwowy),
    B12 (produkcja czerwonych krwinek),
    kwas foliowy! (zapobiega wadom rozwojowym dziecka),
    biotyna (włosy, paznokcie),
    A (działa na choroby serca, nowotwory),
    C (odporność),
    D (utrzymywanie prawidłowej gospodarki wapniowej i fosforowej w organizmie) ,
    E (przeciwutleniacz, wzrok i naczynia krwionośne mamy i dziecka),
  5. MIKROELEMENTY
    żelazo (produkcja czerwonych krwinek),
    mangan (najważniejszy w 1 trymestrze, gdy wytwarza się słuch oraz organy wewnętrzne, wytwarza estrogen-hormon żeński),
    cynk (niedobór może spowodować odklejenie łożyska,przedwczesny poród, odtruwa organizm),
    miedź (obniża ryzyko chorób serca, produkcja czerwonych krwinek, pobudza włosy do wzrostu)
  6. MAKROELEMENTY
    fosfor (tworzy prawidłową strukturę zębów i kości, regeneruje uszkodzone tkanki, uwalnia energię z węglowodanów),
    potas (nawodnienie organizmu, funkcjonowanie układu nerwowego, syntezuje białka),
    wapń (buduje kości, zęby, potrzebny do prawidłowej pracy mięśni, niedobór prowadzi do krzywicy oraz osteoporozy),
    magnez (bierze udział w stabilizacji DNA, tworzy układ kostny, niedobór zwiększa ryzyko rzucawki i przedwczesnego porodu),
    sód (nawodnienie organizmu, odżywia komórki organizmu)
  7. Błonnik, który wspomaga trawienie pokarmów oraz wydalane, co w ciąży sprawia niemałe problemy, dzięki niemu można uniknąć hemoroidów, wspomaga pracę jelit i pomaga regulować wagę w ciąży.

Pyłek zapobiega poronieniom,

dlatego dobrze jest go spożywać jeszcze przed zajściem w ciążę. Reguluje on procesy płciowe, podnosi płodność, stymuluje owulację.

Pyłku kwiatowego nie powinny stosować osoby mocno uczulone, jednakże, jeżeli nie wiesz, czy może on spowodować jakąś reakcję alergiczną, zacznij od małych dawek np. jednej małej łyżeczki dziennie. Dorośli powinni spożywać przynajmniej 20g (4 łyżeczki) pyłu dziennie. Ważne aby pyłek zostawić w wodzie na przynajmniej 30 min, najlepiej zostawić na noc a rano przed śniadaniem wypić. Pyłek kwiatowy doskonale uzupełnia dietę we wszystkie elementy wymienione powyżej, na pewno odczujesz przypływ siły i energii.

Jeżeli nie jesteś pewna, czy ten produkt jest dla Ciebie – skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub prowadzącym ciążę – oni będą wiedzieli najlepiej (znając Twoje choroby i ewentualne alergie) czy powinnaś wzbogacić dietę.

https://www.recepta.pl/artykuly/pylek-kwiatowy-przeciwwskazania-i-wlasciwosci

https://bartnikmazowiecki.pl/wlasciwoscipylkupszczelego

Darmowa dostawa miodu na terenie Trójmiasta- Gdańsk Gdynia Sopot i okolice. Więcej informacji znajdziesz tutaj

Miód Gdańsk, dostawa miodu Gdańsk, cennik miodów, dostarczenie miodów Gdańsk, pyłek kwiatowy Gdański, prawdziwe miody Gdańs