TOP 4 dla osób mających problemy z układem pokarmowym

Dla osób z problemami z układem trawiennym zalecane są miody jasne, łagodne, nie podrażniające swoim smakiem i składem dróg trawiennych. Do takich miodów z pewnością możemy zaliczyć:

  1. Miód akacjowy, który jest najjaśniejszy i bardzo łagodny. Na jego smak składa się sama słodycz. Doskonały wybór dla osób z zaburzeniami trawienia, skurczami oraz w przypadku zapalenia żołądka i jelit. Substancje zawarte w miodzie akacjowym działają osłonowo na żołądek i chronią przed nadkwasotą. Stosowany jest także w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Miód składa się głównie z cukrów prostych, wspomaga działanie wątroby i działa oczyszczająco.

     
  2. Miód z mniszkiem lekarskim jest także miodem jasnym (choć już bardziej pomarańczowym) i łagodnym. Jest on naturalnym probiotykiem, który osłania żołądek i chroni florę bakteryjną podczas antybiotykoterapii. Warto wspomnieć, że w miodzie tym znajduje się cholina, która przyspiesza rozkład lipidów (tłuszczów) i dzięki temu reguluje pracę wątroby oraz dróg żółciowych. Pomaga przy nadkwasocie oraz przy nieżytach żołądka.
     
  3. Miód rzepakowy jasny i łagodny, na pewno nie podrażni układu trawiennego. Pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami. Łagodzi zapalenia przy wrzodach żołądka i dwunastnicy a także przyspiesza gojenie się nadżerek wrzodowych. Jeśli chodzi o wątrobę to usprawnia jej pracę, gdyż usprawnia metabolizm tłuszczowy oraz odtruwa organizm.

  4. Miód wrzosowy jako wyjątek w tym zestawieniu – gorzkawy i bardzo aromatyczny. Jest on pomocny podczas zapalenia jelit, łagodzi stany zapalne, pomaga w ich funkcjonowaniu, zapobiega biegunce. Poza tym ułatwia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych.