Miód gryczany

Miód gryczany jest bardzo charakterystycznym i nie przez wszystkich lubianym miodem, ze względu na swój wyrazisty smak. Nasz miód gryczany pochodzi z Kaszub, gdzie co roku zawozimy pszczoły na pożytek. Jest to produkt polski.

Wygląd: płynny ciemnobrązowy lub czarny z czerwoną poświatą, po skrystalizowaniu ma różne odcienie brązu
Smak: ostry, winny, wyrazisty
Zapach: mocno wyczuwalny kwiat gryki
Konsystencja: krystalizując tworzy grudki, grube ziarna, smarowny

Polecany dla:

  • osób z chorobami serca i krążenia, posiada dużą ilość cukrów prostych które łatwo adsorbowane są do krwiobiegu, w składzie miodu gryczanego jest dobrze przyswajalne żelazo, jest miodem bogatym także w witaminę C i wiele minerałów;

  • osób z chorobami wątroby,

  • osób z chorobami układu oddechowego,

  • ma silne właściwości antybiotyczne.

Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. oraz innych wymogów odnoszących się do produktów spożywczych nie przypisujemy naszym produktom szczególnych właściwości leczniczych ani nie sugerujemy że takie posiadają. Jest to możliwość zastosowania produktów bez gwarancji skuteczności ich działania.

Miód dostępny w sprzedaży może się różnić barwą od miodu na zdjęciach. Odcień  może się różnić w zależności od miejsca w jakim stała pasieka. Pamiętaj, że miód podczas krystalizacji zmienia barwę! Po skrystalizowaniu jest jaśniejszy. Jest to zdjęcie poglądowe. 

Biały nalot / pianka – dlaczego mam to w słoiku?
Aby wydobyć miód ręcznie odsklepiamy ramki oraz używamy tradycyjnej miodarki, która dzięki działaniu siły odśrodkowej wyrzuca miód na ścianki urządzenia. Miód w tym procesie ulega napowietrzeniu. Kolejno spływa on do sit, jest przecedzony, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń stałych – jak np. kawałki wosku. W tym etapie zaczyna tworzyć się pianka. Jest to: uciekające powietrze, maleńkie drobinki wosku, pyłku a nawet propolisu, które nadają prawdziwemu, rzemieślniczemu miodowi ten cudowny aromat. W miodach produkowanych na dużą skalę tego nie znajdziecie, gdyż jest on bardzo dokładnie filtrowany. Piana na miodzie pokazuje także, że jest on „żywy”, bioaktywny, prosto z ula.

Następnie miód przelewany jest do beczek/odstojników i w końcu do słoików. Powietrze jakie jeszcze zostało w miodzie zaczyna się wydobywać na powierzchnię (trwa to dość długo, gdyż miód jest gęsty). Podczas krystalizacji zaczynają być widoczne na górze słoika nacieki, jakby miód odkleił się od słoika. To właśnie powietrze.

W miodach jasnych – takich jak rzepakowy, łąkowy czy wielokwiatowy zaobserwować można także biały nalot na górze słoika. Jest to znak naturalnie występującego w miodach wysoko glukozowych drożdżaka. Ten biały nalot to glukoza, która zebrała się na górze słoika na skutek życia drożdżaka (który wyjada fruktozę z miodu). Jest to także dowód na to, że miód żyje i nie został poddany zbędnej obróbce.

Na życzenie klienta istnieje możliwość sprzedaży miodów płynnych (standardowo jest on skrystalizowany w sezonie jesienno-zimowym, poza miodem akacjowym). Do dekrystalizacji miodów używamy specjalnej komory z termostatem, gdzie temperatura nie przekracza 42oC (jest to temperatura maksymalna dekrystalizacji miodu). Proszę zaznaczyć to w zamówieniu!

Proszę mieć na uwadze, że miód po dekrystalizacji może już nie krystalizować na jednolitą masę. Bardzo często w trakcie krystalizacji (po miesiącu lub nawet 3) obserwuje się rozwarstwienie miodu płynnego od skrystalizowanego, często także tworzą się „kłaczki” – miód nie krystalizuje równomiernie i jest to naturalne zjawisko.