Miód gryczany

Wygląd: płynny ciemnobrązowy, czarny z czerwoną poświatą, po skrystalizowaniu ma różne odcienie brązu
Smak: ostry, winny, wyrazisty
Zapach: mocno wyczuwalny kwiat gryki
Konsystencja: krystalizując tworzy grudki, grube ziarna, smarowny

Zalecany głównie dla:

  • osób z chorobami serca i krążenia ze względu na dużą ilość cukrów prostych które łatwo adsorbowane są do krwiobiegu, wzmacnia naczynia krwionośne, powoduje zwiększenie ilości hemoglobiny we krwi przez dobrze przyswajalne żelazo w miodzie, bogatym także w witaminę C i wiele minerałów;

  • osób z chorobami wątroby ze względu na czynniki odtruwające wątrobę;

  • osób z chorobami układu oddechowego, ma silne właściwości antybiotyczne

Produkt dostępny

Dostępny w gramaturze 1050g oraz 380g

Biały nalot / pianka – dlaczego mam to w słoiku?
Aby wydobyć miód ręcznie odsklepiamy ramki oraz używamy tradycyjnej miodarki, która dzięki działaniu siły odśrodkowej
 wyrzuca miód na ścianki urządzenia. Miód w tym procesie ulega napowietrzeniu. Kolejno spływa on do sit, jest przecedzony, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń stałych – jak np. kawałki wosku. W tym etapie zaczyna tworzyć się pianka. Jest to: uciekające powietrze, maleńkie drobinki wosku, pyłku a nawet propolisu, które nadają prawdziwemu, rzemieślniczemu miodowi ten cudowny aromat. W miodach produkowanych na dużą skalę tego nie znajdziecie, gdyż jest on bardzo dokładnie filtrowany. Piana na miodzie pokazuje także, że jest on „żywy”, bioaktywny, prosto z ula, nieprzetworzony.

Następnie miód przelewany jest do beczek/odstojników i w końcu do słoików. Powietrze jakie jeszcze zostało w miodzie zaczyna się wydobywać na powierzchnię (trwa to dość długo, gdyż miód jest gęsty). Podczas krystalizacji zaczynają być widoczne na górze słoika nacieki, jakby miód odkleił się od słoika. To właśnie powietrze.

W miodach jasnych – takich jak rzepakowy, łąkowy czy wielokwiatowy zaobserwować można także biały nalot na górze słoika. Jest to
znak naturalnie występującego w miodach wysokoglukozowych drożdżaka. Ten biały nalot to glukoza, która zebrała się na górze słoika na skutek życia drożdżaka (który wyjada fruktozę z miodu). Jest to także dowód na to, że miód żyje i nie został poddany zbędnej obróbce.

Na życzenie klienta istnieje możliwość sprzedaży miodów płynnych (standardowo jest on skrystalizowany w sezonie jesienno-zimowym, poza miodem akacjowym). Do dekrystalizacji miodów używamy specjalnej komory z termostatem, gdzie temperatura nie przekracza 42oC (jest to temperatura maksymalna dekrystalizacji miodu, w której nie traci on swoich właściwości prozdrowotnych). Proszę zaznaczyć to w zamówieniu!

Aby dowiedzieć się jak nabyć nasze produkty