Miód łąkowy

Wygląd: płynny jasno żółty, po skrystalizowaniu jasny, żółty
Smak: bardzo delikatny, podobny do akacjowego
Zapach: delikatny łąkowy zapach
Konsystencja: gładka, może stać się twardszy

Pozyskiwany z nektaru drzew, krzewów i kwiatów wiosennych oraz letnich, do których należy m.in. wierzba, głóg, oset, łopiany, koniczyna, mniszek i wiele innych.

Polecany dla osób:

  • chorych na serce, naczynia wieńcowe, układ krążenia,

  • posiadających schorzenia wątrobowe i dróg żółciowych,

  •  mających  problemy z układem moczowym, reguluje pracę nerek,

  •  chorych i przeziębionych, wzmaga odporność.

Produkt dostępny

Dostępny w gramaturze 1050g oraz 380g

Biały nalot / pianka – dlaczego mam to w słoiku?
Aby wydobyć miód
odsklepiamy ręcznie ramki i używamy tradycyjnej miodarki, która dzięki działaniu siły odśrodkowej wyrzuca miód na ścianki urządzenia. Miód w tym procesie ulega napowietrzeniu. Kolejnie spływa on do sit, jest przecedzony, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń stałych – jak np. kawałki wosku. W tym etapie zaczyna tworzyć się pianka. Jest to: uciekające powietrze, maleńkie drobinki wosku, pyłku a nawet propolisu, które nadają prawdziwemu, rzemieślniczemu miodowi ten cudowny aromat. W miodach produkowanych na dużą skalę tego nie znajdziecie, gdyż jest on bardzo dokładnie filtrowany. Piana na miodzie pokazuje także, że jest on „żywy”, bioaktywny, prosto z ula, nieprzetworzony.

Następnie miód przelewany jest do beczek/odstojników i w końcu do słoików. Powietrze jakie jeszcze zostało w miodzie zaczyna się wydobywać na powierzchnię (trwa to dość długo, gdyż miód jest gęsty). Podczas krystalizacji zaczynają być widoczne na górze słoika nacieki, jakby miód odkleił się od słoika. To właśnie powietrze.

W miodach jasnych – takich jak rzepakowy, łąkowy czy wielokwiatowy zaobserwować można także
biały nalot na górze słoika. Jest to znak naturalnie występującego w miodach wysokoglukozowych drożdżaka. Ten biały nalot to glukoza, która zebrała się na górze słoika na skutek życia drożdżaka (który wyjada fruktozę z miodu). Jest to także dowód na to, że miód żyje i nie został poddany zbędnej obróbce.

Na życzenie klienta istnieje możliwość sprzedaży miodów płynnych (standardowo jest on skrystalizowany w sezonie jesienno-zimowym, poza miodem akacjowym). Do dekrystalizacji miodów używamy specjalnej komory z termostatem, gdzie temperatura nie przekracza 42oC (jest to temperatura maksymalna dekrystalizacji miodu, w której nie traci on swoich właściwości prozdrowotnych). Proszę zaznaczyć to w zamówieniu!

Aby dowiedzieć się jak nabyć nasze produkty