Miód kremowany

Z czasem miód z postaci płynnej przechodzi w postać stałą, czyli krystalizuje. Niektóre miody krystalizują w dość twardą formę, którą ciężko jest wydobyć ze słoika. Aby nie rozgrzewać miodu z powrotem do postaci płynnej przychodzi z pomocą KREMOWANIE. Polega ono na mieszaniu krystalizującego miodu aby nie skrystalizował na twardo. Innymi słowy – mieszamy go cyklicznie aby rozbijać powstające kryształy i dzięki temu powstaje miodowy krem. Właściwości miodu nie zmieniają się, smakuje on tak samo (nic do niego nie dodajemy!). Ma on jaśniejszy kolor. Miód kremowany utrzymuje cały czas konsystencję kremu, nie robi się twardy.

Miód rzepakowy kremowany

Jest to miód nektarowy pozyskiwany z kwiatów rzepaku. Charakteryzuje go bardzo delikatny smak i przyjemna kremowa konsystencja (często porównywana do miękkiego masła). Jest to produkt polski pozyskiwany na terenie Żuław Gdańskich.

Smak: delikatny, łagodny
Zapach: delikatny kwiat rzepaku
Konsystencja: gładki, smarowny

Polecany przy:

  • zmęczeniu fizycznym i psychicznym, dobrze odżywia i regeneruje organizm

  • schorzeniach układu krążenia, naczynia wieńcowe, 

  • schorzeniach wątrobowych i dróg żółciowych, 

  • przeziębieniu oraz z zapaleniem górnych dróg oddechowych,

Ponadto można stosować go na rany, gdyż miód oczyszcza ranę z martwych elementów i wydzieliny, co przyspiesza gojenie się ran. Poparzone miejsca można też posmarować miodem, gdyż zapobiega to tworzeniu się pęcherzy.

Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. oraz innych wymogów odnoszących się do produktów spożywczych nie przypisujemy naszym produktom szczególnych właściwości leczniczych ani nie sugerujemy że takie posiadają. Jest to możliwość zastosowania produktów bez gwarancji skuteczności ich działania.

Miód dostępny w sprzedaży może się różnić barwą od miodu na zdjęciach. Odcień  może się różnić w zależności od miejsca w jakim stała pasieka. Pamiętaj, że miód podczas krystalizacji zmienia barwę! Po skrystalizowaniu jest jaśniejszy. Jest to zdjęcie poglądowe.