Miód wielokwiatowy

Wygląd: płynny od jasnożółtego po brązowy, po skrystalizowaniu od jasno żółtego po jasno brązowy (w zależności od kwiatów, z których został zebrany)
Smak: zazwyczaj delikatny, lecz ciemniejsze miody są bardziej intensywne
Zapach: od delikatnego po wyrazisty

Konsystencja: zazwyczaj gładka, smarowna

Szczególnie przeznaczony dla osób:

  • z alergicznymi chorobami dróg oddechowych, gdyż łagodzi objawy alergii poprzez zawarty w nim pyłek kwiatowy, dzięki któremu tworzą się antygeny;

  • z chorobami serca, wątroby, dzięki dobrej przyswajalności i właściwościom detoksykacji;

  • dzieci, ponieważ ma łagodny smak i zapach,

  • przeziębionych i chorych na grypę.

    Poleca się go do codziennego stosowania, gdyż ma duże walory odżywcze i działa zapobiegawczo na różnego rodzaju choroby i przeziębienie.

Produkt dostępny

Dostępny w gramaturze 1050g oraz 380g

Biały nalot / pianka – dlaczego mam to w słoiku?
Aby wydobyć miód
odsklepiamy ręcznie ramki i używamy tradycyjnej miodarki, która dzięki działaniu siły odśrodkowej wyrzuca miód na ścianki urządzenia. Miód w tym procesie ulega napowietrzeniu. Kolejnie spływa on do sit, jest przecedzony, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń stałych – jak np. kawałki wosku. W tym etapie zaczyna tworzyć się pianka. Jest to: uciekające powietrze, maleńkie drobinki wosku, pyłku a nawet propolisu, które nadają prawdziwemu, rzemieślniczemu miodowi ten cudowny aromat. W miodach produkowanych na dużą skalę tego nie znajdziecie, gdyż jest on bardzo dokładnie filtrowany. Piana na miodzie pokazuje także, że jest on „żywy”, bioaktywny, prosto z ula, nieprzetworzony.

Następnie miód przelewany jest do beczek/odstojników i w końcu do słoików. Powietrze jakie jeszcze zostało w miodzie zaczyna się wydobywać na powierzchnię (trwa to dość długo, gdyż miód jest gęsty). Podczas krystalizacji zaczynają być widoczne na górze słoika nacieki, jakby miód odkleił się od słoika. To właśnie powietrze.

W miodach jasnych – takich jak rzepakowy, łąkowy czy wielokwiatowy zaobserwować można także
biały nalot na górze słoika. Jest to znak naturalnie występującego w miodach wysokoglukozowych drożdżaka. Ten biały nalot to glukoza, która zebrała się na górze słoika na skutek życia drożdżaka (który wyjada fruktozę z miodu). Jest to także dowód na to, że miód żyje i nie został poddany zbędnej obróbce.

Na życzenie klienta istnieje możliwość sprzedaży miodów płynnych (standardowo jest on skrystalizowany w sezonie jesienno-zimowym, poza miodem akacjowym). Do dekrystalizacji miodów używamy specjalnej komory z termostatem, gdzie temperatura nie przekracza 42oC (jest to temperatura maksymalna dekrystalizacji miodu, w której nie traci on swoich właściwości prozdrowotnych). Proszę zaznaczyć to w zamówieniu!

Aby dowiedzieć się jak nabyć nasze produkty