Wygląd: płynny od jasnożółtego po brązowy, po skrystalizowaniu od jasno żółtego po jasno brązowy (w zależności od kwiatów, z których został zebrany)
Smak: zazwyczaj delikatny, lecz ciemniejsze miody są bardziej intensywne
Zapach: od delikatnego po wyrazisty
Konsystencja: zazwyczaj gładka, smarowna
Miód wielokwiatowy wiosenny jest to miód delikatny w smaku, zbierany wiosną z pierwszych kwitnących drzew, krzewów i kwiatów. W jego składzie znajduje się głównie nektar z klonu, mniszka lekarskiego, rzepaku, kasztanowca.
Szczególnie przeznaczony dla osób:
z alergicznymi chorobami dróg oddechowych, gdyż łagodzi objawy alergii poprzez zawarty w nim pyłek kwiatowy, dzięki któremu tworzą się antygeny;
z chorobami serca, wątroby, dzięki dobrej przyswajalności i właściwościom detoksykacji;
dzieci, ponieważ ma łagodny smak i zapach,
przeziębionych i chorych na grypę.
Poleca się go do codziennego stosowania, gdyż ma duże walory odżywcze i działa zapobiegawczo na różnego rodzaju choroby i przeziębienie.