Miód ŻUŁAWSKI

Wygląd: płynny ciemnożółty, po skrystalizowaniu intensywnie żółty

Smak: łagodny
Zapach: wyraźny zapach kwiatów, przyjemny
Konsystencja: w trakcie krystalizacji wytrąca grube kryształy, smarowny

Jest to miód pozyskiwany na terenie Żuław Gdańskich, gdzie udało nam się otrzymać mieszankę miodu rzepakowego oraz z bobiku z dodatkiem nektaru z głogu. Miód z bobiku jest rzadko spotykany ze względu na trudność w jego pozyskaniu. Aby pozyskać miód z bobiku potrzebna jest praca trzmieli – tworzą one w kwiatach otworki przez które pszczoły mogą dostać się do nektaru, natomiast do pozyskania spadzi potrzebna jest mszyca, która żeruje na roślinach i zostawia po sobie lepką pozostałość, którą zbierają pszczoły. Na Żuławach znacznie przeważa kwitnienie rzepaku oraz w tym samym czasie ukazują się kwiaty głogu, których jest na naszych terenach bardzo dużo. Miód pozyskiwany z tych roślin polecany jest dla:

  • osób mających problemy z sercem oraz krążeniem, zawiera on związki wzmacniające pracę mięśnia sercowego,

  • osób przeziębionych i chorych na grypę, wzmacnia układ immunologiczny, regeneruje organizm w trakcie choroby,

  • osób mających problemy z układem trawiennym, nie podrażnia przewodu pokarmowego, wspomaga odnawianie flory, łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Produkt dostępny

Dostępny w gramaturze 1050g oraz 380g

Biały nalot / pianka – dlaczego mam to w słoiku?
Aby wydobyć miód
odsklepiamy ręcznie ramki i używamy tradycyjnej miodarki, która dzięki działaniu siły odśrodkowej wyrzuca miód na ścianki urządzenia. Miód w tym procesie ulega napowietrzeniu. Kolejnie spływa on do sit, jest przecedzony, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń stałych – jak np. kawałki wosku. W tym etapie zaczyna tworzyć się pianka. Jest to: uciekające powietrze, maleńkie drobinki wosku, pyłku a nawet propolisu, które nadają prawdziwemu, rzemieślniczemu miodowi ten cudowny aromat. W miodach produkowanych na dużą skalę tego nie znajdziecie, gdyż jest on bardzo dokładnie filtrowany. Piana na miodzie pokazuje także, że jest on „żywy”, bioaktywny, prosto z ula, nieprzetworzony.

Następnie miód przelewany jest do beczek/odstojników i w końcu do słoików. Powietrze jakie jeszcze zostało w miodzie zaczyna się wydobywać na powierzchnię (trwa to dość długo, gdyż miód jest gęsty). Podczas krystalizacji zaczynają być widoczne na górze słoika nacieki, jakby miód odkleił się od słoika. To właśnie powietrze.

W miodach jasnych – takich jak rzepakowy, łąkowy czy wielokwiatowy zaobserwować można także
biały nalot na górze słoika. Jest to znak naturalnie występującego w miodach wysokoglukozowych drożdżaka. Ten biały nalot to glukoza, która zebrała się na górze słoika na skutek życia drożdżaka (który wyjada fruktozę z miodu). Jest to także dowód na to, że miód żyje i nie został poddany zbędnej obróbce.

Na życzenie klienta istnieje możliwość sprzedaży miodów płynnych (standardowo jest on skrystalizowany w sezonie jesienno-zimowym, poza miodem akacjowym). Do dekrystalizacji miodów używamy specjalnej komory z termostatem, gdzie temperatura nie przekracza 42oC (jest to temperatura maksymalna dekrystalizacji miodu, w której nie traci on swoich właściwości prozdrowotnych). Proszę zaznaczyć to w zamówieniu!

Aby dowiedzieć się jak nabyć nasze produkty