Miód wiosenny sadowy

Wygląd: płynny jasnożółty, po skrystalizowaniu jasno żółty
Smak: delikatny i bardzo słodki
Zapach: delikatny, kwiatowy
Konsystencja: gładka 

Składa się na niego nektar z kwiatów drzew sadowych takich jak jabłonie i śliwy a także z rzepaku.

Zalecany do spożywania przez:

  • osoby mające problemy z sercem oraz krążeniem

  • przeziębionych i chorych na grypę

  • osoby zmęczone fizycznie i umysłowo, gdyż bardzo łatwo się wchłania i regeneruje organizm;

  • dzieci, jako dodatek słodzący;

  • osoby mające dolegliwości żołądkowe oraz z układem moczowym.

     

Biały nalot / pianka – dlaczego mam to w słoiku?
Aby wydobyć miód ręcznie odsklepiamy ramki a następnie używamy tradycyjnej miodarki, która dzięki działaniu siły odśrodkowej
 wyrzuca miód na ścianki urządzenia. Miód w tym procesie ulega napowietrzeniu. Kolejnie spływa on do sit, jest przecedzony, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń stałych – jak np. kawałki wosku. W tym etapie zaczyna tworzyć się pianka. Jest to: uciekające powietrze, maleńkie drobinki wosku, pyłku a nawet propolisu, które nadają prawdziwemu, rzemieślniczemu miodowi ten cudowny aromat. W miodach produkowanych na dużą skalę tego nie znajdziecie, gdyż jest on bardzo dokładnie filtrowany. Piana na miodzie pokazuje także, że jest on „żywy”, bioaktywny, prosto z ula, nieprzetworzony.

Następnie miód przelewany jest do beczek/odstojników i w końcu do słoików. Powietrze jakie jeszcze zostało w miodzie zaczyna się wydobywać na powierzchnię (trwa to dość długo, gdyż miód jest gęsty). Podczas krystalizacji zaczynają być widoczne na górze słoika nacieki, jakby miód odkleił się od słoika. To właśnie powietrze.

W miodach jasnych – takich jak rzepakowy, łąkowy czy wielokwiatowy zaobserwować można także biały nalot na górze słoika. Jest to znak naturalnie występującego w miodach wysokoglukozowych drożdżaka. Ten biały nalot to glukoza, która zebrała się na górze słoika na skutek życia drożdżaka (który wyjada fruktozę z miodu). Jest to także dowód na to, że miód żyje i nie został poddany zbędnej obróbce.

Na życzenie klienta istnieje możliwość sprzedaży miodów płynnych (standardowo jest on skrystalizowany w sezonie jesienno-zimowym, poza miodem akacjowym). Do dekrystalizacji miodów używamy specjalnej komory z termostatem, gdzie temperatura nie przekracza 42oC (jest to temperatura maksymalna dekrystalizacji miodu, w której nie traci on swoich właściwości prozdrowotnych). Proszę zaznaczyć to w zamówieniu!

Aby dowiedzieć się jak nabyć nasze produkty