Pierzga pszczela

Jest to pokarm pszczół, który jest doskonałym źródłem białka, aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Pszczoły przynosząc pyłek kwiatowy do ula robią z niego pierzgę. Pyłek jest mieszany ze śliną pszczół i miodem oraz umieszczany w plastrze. Tam fermentuje (jest to kiszonka!) i dojrzewa. Aby pozyskać pierzgę należy „wyciągnąć” ją z ramek poprzez ich zmielenie w specjalnym młynku. Należy pamiętać, że pszczelarz nie może wybrać wszystkiego, jedynie nadwyżkę, aby pszczoły miały pokarm na zimę oraz na wczesną wiosnę.

Pierzga zawiera węglowodany (cukry), białka, tłuszcze nienasycone, aminokwasy, zawiera mnóstwo witamin: A,C,E,D,K,B 1-12, fosfor, żelazo, krzem, mangan.

Dzięki temu, że zawiera dużo kwasu mlekowego, aminokwasów i peptydów jest łatwo przyswajalna.

Polecana dla osób:

  • w okresie rekonwalescencji, szczególnie po antybiotykoterapii, wzmacnia i regeneruje organizm,

  • chronicznie zmęczonych, uzupełnia witaminy i minerały, wspiera pracę układu nerwowego

  • z problemami z układem pokarmowym, reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga w leczeniu zapalenia wątroby, przyspiesza odbudowę komórek, ma korzystny wpływ na florę bakteryjną,

  • z obniżoną odpornością, chroni przed wirusami i bakteriami

  • z anemią

  • z łuszczycą

  • z nadwagą , gdyż zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm, przyspiesza proces rozpuszczania komórek tłuszczowych.

Pierzgę można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia.

Dawka dla osoby dorosłej to 1 łyżka stołowa dziennie. Pierzgę można stosować jako dodatek do jogurtu, owsianki lub na sucho. Najlepsze działanie będzie miała rozpuszczona w wodzie. 1 łyżkę pierzgi rozpuścić w ½ szklanki wody. Zostawić na noc i rano na czczo wypić.