Miód rzepakowy

Wygląd: płynny jasno żółty, po skrystalizowaniu niemalże biały

Smak: delikatny, łagodny
Zapach: delikatny kwiat rzepaku
Konsystencja: gładki, smarowny, może stać się twardy

Szczególnie polecany dla osób:

  • zmęczonych fizycznie i psychicznie, dobrze odżywia i regeneruje organizm

  • chorych na serce, naczynia wieńcowe, układ krążenia, ponieważ zawiera sporo cukrów prostych łatwo wchłanianych, wzmacnia skurcz serca, rozszerza naczynia wieńcowe;

  • posiadających schorzenia wątrobowe i dróg żółciowych, gdyż jest łatwo przyswajalny i odtruwa wątrobę, usprawnia metabolizm tłuszczowy,

  • przeziębionych oraz z zapaleniem górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel i wzmacnia odporność. 
    Ponadto można stosować go na rany, gdyż miód oczyszcza ranę z martwych elementów i wydzieliny, co przyspiesza gojenie się ran. Poparzone miejsca można też posmarować miodem, gdyż zapobiega to tworzeniu się pęcherzy.
    Tego miodu nie sprzedajemy w postaci płynnej, gdyż miód rzepakowy ze względu na przewagę glukozy w swoim składzie bardzo szybko krystalizuje i po około 1-2tyg. od dekrystalizacji staje się znów twardy – alternatywą jest miód rzepakowy kremowany o konsystencji kremu.

Produkt dostępny

Dostępny w gramaturze 1050g oraz 380g

Biały nalot / pianka – dlaczego mam to w słoiku?
Aby wydobyć miód
odsklepiamy ręcznie ramki i używamy tradycyjnej miodarki, która dzięki działaniu siły odśrodkowej wyrzuca miód na ścianki urządzenia. Miód w tym procesie ulega napowietrzeniu. Kolejnie spływa on do sit, jest przecedzony, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń stałych – jak np. kawałki wosku. W tym etapie zaczyna tworzyć się pianka. Jest to: uciekające powietrze, maleńkie drobinki wosku, pyłku a nawet propolisu, które nadają prawdziwemu, rzemieślniczemu miodowi ten cudowny aromat. W miodach produkowanych na dużą skalę tego nie znajdziecie, gdyż jest on bardzo dokładnie filtrowany. Piana na miodzie pokazuje także, że jest on „żywy”, bioaktywny, prosto z ula, nieprzetworzony.

Następnie miód przelewany jest do beczek/odstojników i w końcu do słoików. Powietrze jakie jeszcze zostało w miodzie zaczyna się wydobywać na powierzchnię (trwa to dość długo, gdyż miód jest gęsty). Podczas krystalizacji zaczynają być widoczne na górze słoika nacieki, jakby miód odkleił się od słoika. To właśnie powietrze.

W miodach jasnych – takich jak rzepakowy, łąkowy czy wielokwiatowy zaobserwować można także
biały nalot na górze słoika. Jest to znak naturalnie występującego w miodach wysokoglukozowych drożdżaka. Ten biały nalot to glukoza, która zebrała się na górze słoika na skutek życia drożdżaka (który wyjada fruktozę z miodu). Jest to także dowód na to, że miód żyje i nie został poddany zbędnej obróbce.

Aby dowiedzieć się jak nabyć nasze produkty