Miód spadziowo - gryczany

Wygląd: płynny ciemnobrązowy, po skrystalizowaniu brązowy

Smak: korzenny z wyczuwalną winną nutą gryki

Zapach: leśny z wyczuwalną wonią kwiatów gryki

Konsystencja: płynny bardzo gęsty, po skrystalizowaniu smarowny z wyczuwalnymi grudkami

Polecany dla osób:

  • ze schorzeniami górnych dróg oddechowych, działa bakteriobójczo i podnosi odporność, ma wysokie właściwości antybiotyczne,

  • z chorobami skóry, mających alergie

  • wyczerpanych fizycznie i psychicznie, poprawia samopoczucie i dodaje energii,

  • cierpiących na choroby serca i krążenia ze względu na dużą ilość cukrów prostych które łatwo adsorbowane są do krwiobiegu, wzmacnia naczynia krwionośne, powoduje zwiększenie ilości hemoglobiny we krwi przez dobrze przyswajalne żelazo w miodzie, bogatym także w witaminę C i wiele minerałów.

Miód dostępny w sprzedaży może się różnić barwą od miodu na zdjęciach. Odcień  może się różnić w zależności od miejsca w jakim stała pasieka. Pamiętaj, że miód podczas krystalizacji zmienia barwę! Po skrystalizowaniu jest jaśniejszy.

Produkt dostępny

Dostępny w gramaturze 1050g oraz 380g

Biały nalot / pianka – dlaczego mam to w słoiku?
Aby wydobyć miód
odsklepiamy ręcznie ramki i używamy tradycyjnej miodarki, która dzięki działaniu siły odśrodkowej wyrzuca miód na ścianki urządzenia. Miód w tym procesie ulega napowietrzeniu. Kolejnie spływa on do sit, jest przecedzony, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń stałych – jak np. kawałki wosku. W tym etapie zaczyna tworzyć się pianka. Jest to: uciekające powietrze, maleńkie drobinki wosku, pyłku a nawet propolisu, które nadają prawdziwemu, rzemieślniczemu miodowi ten cudowny aromat. W miodach produkowanych na dużą skalę tego nie znajdziecie, gdyż jest on bardzo dokładnie filtrowany. Piana na miodzie pokazuje także, że jest on „żywy”, bioaktywny, prosto z ula, nieprzetworzony.

Następnie miód przelewany jest do beczek/odstojników i w końcu do słoików. Powietrze jakie jeszcze zostało w miodzie zaczyna się wydobywać na powierzchnię (trwa to dość długo, gdyż miód jest gęsty). Podczas krystalizacji zaczynają być widoczne na górze słoika nacieki, jakby miód odkleił się od słoika. To właśnie powietrze.

W miodach jasnych – takich jak rzepakowy, łąkowy czy wielokwiatowy zaobserwować można także
biały nalot na górze słoika. Jest to znak naturalnie występującego w miodach wysokoglukozowych drożdżaka. Ten biały nalot to glukoza, która zebrała się na górze słoika na skutek życia drożdżaka (który wyjada fruktozę z miodu). Jest to także dowód na to, że miód żyje i nie został poddany zbędnej obróbce.

Na życzenie klienta istnieje możliwość sprzedaży miodów płynnych (standardowo jest on skrystalizowany w sezonie jesienno-zimowym, poza miodem akacjowym). Do dekrystalizacji miodów używamy specjalnej komory z termostatem, gdzie temperatura nie przekracza 42oC (jest to temperatura maksymalna dekrystalizacji miodu, w której nie traci on swoich właściwości prozdrowotnych). Proszę zaznaczyć to w zamówieniu!

Aby dowiedzieć się jak nabyć nasze produkty