Miód ze spadzi liściastej

Miód ze spadzi liściastej pozyskany został ze spadzi drzew i roślin liściastych na terenie Żuław Gdańskich. Charakteryzuje go ciemny kolor i wyrazisty smak. Jest to produkt polski.

Wygląd: płynny ciemnobrązowy, po skrystalizowaniu brązowy

Smak: wyrazisty słodko-kwaśny z nutą korzenną

Zapach: delikatny kwaskowaty

Konsystencja: po skrystalizowaniu smarowny z wyczuwalnymi grudkami

Polecany przy:

  • schorzeniach górnych dróg oddechowych, działa bakteriobójczo

  • chorobach skóry, alergiach,

  • wyczerpaniu fizycznym i psychicznym, odżywia i regeneruje organizm

  • schorzeniach układu krążenia oraz problemach z wątrobą.

Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. oraz innych wymogów odnoszących się do produktów spożywczych nie przypisujemy naszym produktom szczególnych właściwości leczniczych ani nie sugerujemy że takie posiadają. Jest to możliwość zastosowania produktów bez gwarancji skuteczności ich działania.

Miód dostępny w sprzedaży może się różnić barwą od miodu na zdjęciach. Odcień  może się różnić w zależności od miejsca w jakim stała pasieka. Pamiętaj, że miód podczas krystalizacji zmienia barwę! Po skrystalizowaniu jest jaśniejszy. Jest to zdjęcie poglądowe. 

Biały nalot / pianka – dlaczego mam to w słoiku?
Aby wydobyć miód odsklepiamy ręcznie ramki i używamy tradycyjnej miodarki, która dzięki działaniu siły odśrodkowej wyrzuca miód na ścianki urządzenia. Miód w tym procesie ulega napowietrzeniu. Kolejnie spływa on do sit, jest przecedzony, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń stałych – jak np. kawałki wosku. W tym etapie zaczyna tworzyć się pianka. Jest to: uciekające powietrze, maleńkie drobinki wosku, pyłku a nawet propolisu, które nadają prawdziwemu, rzemieślniczemu miodowi ten cudowny aromat. W miodach produkowanych na dużą skalę tego nie znajdziecie, gdyż jest on bardzo dokładnie filtrowany. Piana na miodzie pokazuje także, że jest on „żywy”, bioaktywny, prosto z ula, nieprzetworzony.

Następnie miód przelewany jest do beczek/odstojników i w końcu do słoików. Powietrze jakie jeszcze zostało w miodzie zaczyna się wydobywać na powierzchnię (trwa to dość długo, gdyż miód jest gęsty). Podczas krystalizacji zaczynają być widoczne na górze słoika nacieki, jakby miód odkleił się od słoika. To właśnie powietrze.

W miodach jasnych – takich jak rzepakowy, łąkowy czy wielokwiatowy zaobserwować można także biały nalot na górze słoika. Jest to znak naturalnie występującego w miodach wysokoglukozowych drożdżaka. Ten biały nalot to glukoza, która zebrała się na górze słoika na skutek życia drożdżaka (który wyjada fruktozę z miodu). Jest to także dowód na to, że miód żyje i nie został poddany zbędnej obróbce.

Na życzenie klienta istnieje możliwość sprzedaży miodów płynnych (standardowo jest on skrystalizowany w sezonie jesienno-zimowym, poza miodem akacjowym). Do dekrystalizacji miodów używamy specjalnej komory z termostatem, gdzie temperatura nie przekracza 42oC (jest to temperatura maksymalna dekrystalizacji miodu). Proszę zaznaczyć to w zamówieniu!

Proszę mieć na uwadze, że miód po dekrystalizacji może już nie krystalizować na jednolitą masę. Bardzo często w trakcie krystalizacji (po miesiącu lub nawet 3) obserwuje się rozwarstwienie miodu płynnego od skrystalizowanego, często także tworzą się „kłaczki” – miód nie krystalizuje równomiernie i jest to naturalne zjawisko.