Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) stanowi doskonałe źródło witamin, mikroelementów, biopierwiastków, białka i enzymów. Niemal doskonała skarbnica potrzebnych każdemu składników. Jest to właściwie pyłek kwiatowy, ale zebrany przez pszczoły i uformowany w małe kulki zwane obnóżami. Obnóża nie są czystym pyłkiem, ale pyłkiem kwiatowym zmieszanym z nektarem, miodem lub śliną pszczół.
Skład pyłku kwiatowego
-
Węglowodany – fruktoza, glukoza, maltoza i wiele innych.
-
Tłuszcze- wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.
-
Białka- wykryto 32 aminokwasów m.i fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.
-
Składniki mineralne- potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.
-
Witaminy- A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
-
Inne składniki- enzymy, których stwierdzono 42, kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.
Czyli samo zdrowie! I to w naturalnej postaci.
Więc dlaczego by nie spróbować?
Dla kogo?
Jeśli jesteś osobą cierpiącą na różnego rodzaju alergie, choroby miażdżycowe, biegunki, zaparcia, cukrzykiem lub miewającą problemy z prostatą – przeczytaj jeszcze raz skład i zastanów się, czy taka bomba witamin i minerałów zawarta w pyłku kwiatowym może mogłaby coś zmienić w twoim organizmie… Może warto zaryzykować?
Jeśli ważne są dla Ciebie składniki odżywcze w diecie– to produkt idealny, jest to cenna dawka witamin i minerałów wzbogacających codzienną dietę, reguluje przemianę materii a co najważniejsze – powoduje namnażanie czerwonych krwinek we krwi oraz limfocytów.
Poza tym działa antydepresyjnie – poprawia samopoczucie i zwiększa koncentrację, odtruwa – osłania i odnawia tkankę (wątrobową). Spoglądając jeszcze na skład – witamina B2 i inne bioelementy poprawiają wzrok, jego ostrość. Problemy z płodnością, cholesterolem? Tak, odpowiedź jest taka sama:)
Sposób użycia
1 łyżka pyłku + 1/2 szklanki wody. Odstawić na min. 30 minut (a najlepiej na całą noc), wymieszać i wypić.
I ostatnia wiadomość na zachętę – sportowcy w celu polepszenia osiąganych wyników spożywają pyłek. British Sports Council w przeprowadzonych przez siebie badaniach wykazało, że sportowcy spożywający regularnie pyłek doświadczyli przyrostu siły o 40-50%. Pyłek spożywają też olimpijczycy i kulturyści. Jest to absolutnie legalny doping!
W naszej ofercie znajdą Państwo 4 rodzaje pyłków pszczelich. Postaramy się przybliżyć po krótce, czym się różnią.
Rzepakowy
żółty kolor, przyjemny kwiatowy zapach, smak złożony: lekko gorzki, lekko kwaśny, lekko słodki
Zawartość związków polifenolowych: DUŻA
Zawartość flawonoidów: DUŻA
Właściwości antyoksydacyjne: NAJWYŻSZE
Wykryto w nim sterol brassinolid, który powoduje śmierć komórek raka prostaty.
Wielokwiatowy

kolorowy szaro-żółto-brązowo-czarny, przyjemny zapach kwiatowy, smak złożony: lekko słodki i delikatnie kwaśny
Zawartość związków polifenolowych: DUŻA
Zawartość flawonoidów: DUŻA
Właściwości antyoksydacyjne: DUŻE
Z roślin motylkowatych

brązowy kolor, neutralny zapach, smak wyrazisty kwaskowaty
Zawartość związków polifenolowych: ŚREDNIA
Zawartość flawonoidów: ŚREDNIA
Właściwości antyoksydacyjne: ŚREDNIE
Bardzo duża zawartość białka, bardzo duża żywotność pyłku (nawet 99%) – co świadczy o jego wysokiej wartości odżywczej
Z przewagą pyłków maku

czarne, czarno brązowe, fioletowe oraz czarno szare ziarna, neutralny zapach, smak złożony: delikatnie kwaśny, delikatnie gorzki, średnio słodki- przyjemny – wg nas najłagodniejszy
Zawartość związków polifenolowych: NAJWYŻSZA
Zawartość flawonoidów: DUŻA
Właściwości antyoksydacyjne: ŚREDNIE
Duża zawartość soli mineralnych
FLAWONOIDY: czyli związki działające uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne, poprawiają krążenie krwi i pracę serca
WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE: czyli wymiatają wolne rodniki i chronią organizm przed reaktywnymi formami tlenu, znajdują zastosowanie w profilaktyce choroby miażdżycowej
Bibliografia:
1. K.Paradiwska, A. Zielińska, N. Krawiec „Skład i właściwości antyoksydacyjne barwnych frakcji wyodrębnionych z pszczelego pyłku kwiatowego”
2. B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia „Nowe badania nad biologicznymi własciwościami pyłku kwiatowego”
3. Z. Koltowski „Wydajność pyłkowa kilku odmian bobiku”