Niebawem święta, ze wszystkich stron bombardują nas bożonarodzeniowe ozdoby, nie mówiąc o reklamach. My także to poczuliśmy, tym bardziej, że dziś spadł pierwszy śnieg! Z okazji zbliżających się świąt chcieliśmy podzielić się z Wami najlepszym przepisem na pierniczki z naszym miodem gryczanym wprost od Torcikowni!
Jak wiecie z Torcikownią jesteśmy bardzo związani i niebawem zrobimy coś dla Was razem 🙂 – ale to później…
Składniki na pierniczki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 300g miodu gryczanego (najlepszy miód, tylko z Pasieki MIODOLANDIA! 😉 )
- 120g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 50g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao (ja dałam 2 łyżki stołowe, lubimy jak jest go więcej)
- łyżeczka sody oczyszczonej
I co dalej?
Miód i masło delikatnie podgrzać żeby były płynne. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać je mikserem.
Ciasto odstawić na ok. dwie godziny do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować je na grubość ok. 3-5mm.Wyciąć w dowolne wzory.
Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180’C przez 8 min.
Pierniczki początkowo są trochę twarde, ale wystarczy je włożyć do puszki z np. kawałkiem jabłka i wtedy szybko zmiękną.
Bardzo prosty przepis z rąk naszej rodzinnej mistrzyni słodkości 🙂