Witam po tak długiej przerwie 🙂
Dziś chciałabym napisać kilka słów o tym, na co zwrócić uwagę podczas kupowania miodu. Zazwyczaj gdy chcemy kupić miód zwracamy uwagę tylko na jego wygląd. Jest to oczywiście ważne, aby miód miał odpowiedni kolor czy gęstość. Po pierwsze – gdy nie jesteśmy pewni produktu, zawsze kupujmy miód skrystalizowany, przynajmniej mamy pewność, że nie był on przegrzany (miód przegrzany traci wszystkie swoje właściwości i co ważne ma bardzo dużo związku HMF, który jest szkodliwy dla człowieka, dlatego ostrzegam wszystkich fanów niekrystalizujących miodów). Po drugie czytajmy etykiety!! To na niej zawarte są wszystkie ważne informacje. Umieszczę poglądowo naszą naklejkę
Na początek- co powinno się znajdować. Oczywiście jaki jest to miód, konkretny gatunek – na naklejce jest miód rzepakowy.
1. Dane producenta, jego imię, nazwisko, adres prowadzenia „firmy”. Jest to miejsce zatwierdzone przez Powiatowego Lekarza Weterynarii – coś na zasadzie sanepidu, tyle, że dla rolników. Nie jest to adres prowadzenia pasieki w naszym przypadku, gdyż pasiekę mamy wędrowną, a stałe miejsca pobytu na zimowlę nie zmieściłyby się na etykietce 🙂 – jak nie raz powtarzamy- miejsc mamy kilka – m.in okolice Wąbrzeźna i na Żuławach. Firmy skupujące miody od pszczelarzy numeru takiego nie posiadają.
2. Potwierdzenie tego co pisałam wcześniej, czyli, że pasieka jest objęta nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii, mamy wydany numer, produkt jest dopuszczony do sprzedaży, gdyż spełniamy wszystkie wymogi zawarte w dokumentach.
3. Skład – w naszym przypadku jest to 100% naturalnego miodu. Jednak zdarzają się produkty miodopodobne, czyli różnego rodzaju mieszanki z syropem glukozowo-fruktozowym itp. Warto zwrócić na to uwagę.
4. Pochodzenie – najbardziej uczulam na to! Sporo osób nie zwraca na to uwagi a jest to jedna z przyczyn, „dlaczego Pani ma taki drogi miód, ja w supermarkecie kupiłem o połowę taniej”. Tak więc sprawa wygląda następująco- w dużych i małych sklepach zazwyczaj tanie miody to „mieszanka miodów z UE oraz spoza Unii” (tak napisane jest na etykietce) – w wolnym tłumaczeniu mieszanka miodów z Niemiec, Polski i innych państw członkowskich 10% plus miód sprowadzany z Chin 90%, który jest bardzo bardzo tani. Co do procentów to moja inwencja twórcza, nie orientuję się jak jest w rzeczywistości, na słoiku nikt nas o tym nie poinformuje, no bo po co… W naszym przypadku jest to 100% miodu pozyskiwanego na terenie POLSKI. W naszym kraju nie ma dopłat dla pszczelarzy jak w krajach zachodnich na zakarmianie pszczół na zimę oraz leczenie m.in z warrozy, dlatego też miód jest o wiele droższy, bo pszczelarz musi wykładać na to z własnej kieszeni i odbija się to też na cenie produktów.
5. Zwracajcie uwagę na to, kiedy miód został pozyskany. Data „ważności” to 3 lata (przepis UE), miód nie ma daty ważności, po prostu po dłuższym czasie traci swoje właściwości ale nadal można go jeść. Wszystko zależy od przechowywania – miód przechowywany w temp. 10 stopni zachowa swoje właściwości nawet i 3 lata, im wyższa temperatura, tym szybciej właściwości traci.
6. Czytajcie zawsze jaka jest gramatura. Słoiki czasem wyglądają na bardzo masywne i pojemne, przez co sporo osób się myli i myśli, że kupiło kilogram miodu, bo duży i fajny ozdobny słoik a w rzeczywistości jest 750g. Słoiczki „musztardówki” mają też dużo odmian jeśli chodzi o pojemność a wyglądają niemalże identycznie. No i z gramaturą wiąże się oczywiście cena!
Poza tym na etykiecie jest zapisane w jakich warunkach przechowywać miód tak aby zachował swoje właściwości na dłużej.
Oczywiście najlepszym sposobem otrzymania prawdziwego miodu jest kupowanie bezpośrednio od pszczelarza do którego macie zaufanie.
Darmowa dostawa miodu na terenie Trójmiasta- Gdańsk Gdynia Sopot i okolice. Więcej informacji znajdziesz tutaj
Miód Gdańsk, dostawa miodu Gdańsk, cennik miodów, dostarczenie miodów Gdańsk, pyłek kwiatowy Gdański, prawdziwe miody Gdańsk