To, czym słodzisz herbatę czy inne pokarmy ma ogromne znaczenie, dlatego każda osoba, która dba o swoje zdrowie oraz figurę powinna zamiast cukru używać miód.
Naukowcy zbadali, jaki wpływ na apetyt i poziom cukru we krwi ma miód. Test przeprowadzono na niewielkiej grupie kobiet o prawidłowej masie ciała. Część z nich jadała śniadanie słodzone miodem, a część śniadanie słodzone cukrem. W obu przypadkach posiłek miał taką sama kaloryczność – 450 kcal.
Po jedzeniu mierzono u pań poziom greliny – hormonu, od którego zależy apetyt. Im jest go więcej, tym większa ochota na jedzenie. U pań jadających śniadanie słodzone miodem stwierdzono niższy poziom greliny niż u kobiet słodzących posiłek cukrem. Zaobserwowano też, że miód blokuje uczucie głodu i sprawia, że posiłek jest bardziej smaczny.
Miód jest jedną z najcenniejszych substancji odżywczych i leczniczych. Podstawowym jego składnikiem są łatwo przyswajalne węglowodany proste czyli glukoza i fruktoza, które stanowią od 60% do 80% masy miodu.
Kaloryczność miodu | 324kcal / 100g |
Białko | 0,3g |
Tłuszcz | 0g |
Cholesterol | 0g |
Węglowodany | 79,5g |
Poza węglowodanami w skład miodu wchodzą:
- kwasy,
- białko,
- enzymy,
- substancje bakteriobójcze,
- woda,
- wszystkie aminokwasy,
- witaminy z grupy B,
- w niewielkich ilościach witamina A, C i K oraz
- około 30 makro- i mikroelementów.
Najważniejsze z nich to żelazo, magnez, mangan, kobalt i potas. Żelazo zawarte w miodzie, mimo że występuje w małych ilościach, jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Miód zawiera również inhibinę, substancję, która hamuje rozwój bakterii i zabija niektóre jej szczepy. Miód ma również zdolność blokowania ołowiu we krwi.
Korzystano z http://fitness.sport.pl/fitness/1,111350,9685151,Miod_pomaga_w_odchudzaniu.html
Według wymogów dotyczących produktów spożywczych i rozporządzeń konsumenckich m. in. ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. nie przypisujemy naszym produktom szczególnych właściwości leczniczych ani nie sugerujemy że takie posiadają. Jest to możliwość zastosowania produktów bez gwarancji skuteczności ich działania.
Miód uwielbiem, brat Teścia ma pasiekę, więc zawsze mamy świeży i pyszny. Używam często do pierników, pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2012/12/swiateczne-pierniczki.html
miód=samo zdrowie:)
polecam pyszną domową chałwę z miodem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/09/chawa-domowa.html
miód jest pyszny! a pszczoły pożyteczne 🙂
podrzucam cos pysznego z wykorzystaniem miodu 🙂
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/tort-serowo-miodowy.html
pozdrawiam!
Miód uwielbiam w najróżniejszych połączeniach. Uczyłam się go jeść w najróżniejszych daniach ładnych parę lat… Tu mój ulubiony przepis na łososia, w sosie musztardowo-miodowo-koperkowym.
http://przepisytv.blogspot.com/2013/04/grillowany-osos-po-szwedzku.html?q=mi%C3%B3d
Polecam! Miód to samo zdrowie
Mikroelementy, makroelementy i witaminy to w żółtkach, nic im nie dorówna – http://www.stachurska.eu/?p=1659 .
Miód to przede wszystkim fruktoza.
Osoby ze skłonnością do tycia oraz innych chorób cywilizacyjnych (nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, otyłość) mogą sprawdzić jak reagują na fruktozę – http://www.stachurska.eu/?p=13329 .
Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam
no tak ale wiekszosc miodow w sklepach to efekt ekonomicznych dzialan , przszczoly karmione sa syropami, cukrem z woda, jak sie przed tym zabespieczyc?
witam ,to prawda, od niedawna sam jestem pszczelarzem, i odkąd jadam miód , spadziowy bo tylko taki mamy My w naszej pasiece, straciłem 17 kilo, to fakt ma zdjęcia 🙂 trwało to 7 miesięcy ,oczywiście dbałem też o dietę i starałem się nie leżeć przed Tv ciągle. Nie wiem co podziałało ale efekt jest świetny. Naprawdę zachęcam do jedzenia miodu i poczytania o miodzie. Polecam miodek z mojej pasieki, miód spadziowy najwyższej jakości 🙂 m.denisow@interia.pl
Polecam pierś z indyka w miodzie
http://inews.com.pl/WordPress3/piers-z-indyka-w-glazurze
to prawda w części … pszczelarz sprzedający mód hurtowo w większych ilościach musi przebadać miód, każde kłamstwo wychodzi prędzej czy później, dlatego miodek należy brać u zaufanego pszczelarza .Radził bym uważać na miody z „chin” na pyłki zawarte w tych miodach. Miód polski od polskiego pszczelarz jest pyszny i zdrowy. Ja osobiście polecam, każdego starego pszczelarza który traktuje to jak pasje, hobby i styl życia.
Ja nie jestem stary (mam 23lata) ale pszczoły to moja pasja i jestem związany z nimi od dziecka. Jestem już trzecim pokoleniem w mojej rodzinie które się trudni pszczelarstwem.
Zachęcam do kupowania miodu z mojej pasieki:)
Jeżeli chodzi o karmienie pszczół syropami to jest to konieczne ale tylko na zimę, ponieważ przez cały sezon pszczoły produkują miód a jego nadwyżkę się im odbiera, więc gdy w ulu zaczynają się przygotowania do zimy to trzeba pszczołom dać jakiś zamiennik aby przetrwały zimę. Dokarmianie pszczół w trakcie sezonu gdy mają pożytek na polu jest nie dopuszczalne i to jest oszukiwanie klientów przez pszczelarza. Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to aby nie kupować miodu w supermarketach, ponieważ tam jest dostępny tylko miód sprowadzany w większości z Chin na etykiecie jest napisane: „mieszanka miodów z krajów Unii Europejskiej oraz z poza Unii”. Miód ten często jest przegrzany, a wówczas nie ma żadnych wartości, a nawet może być szkodliwy, ponieważ przy podgrzewaniu miodu w zbyt wysokiej temperaturze wytwarzają się trujące związki. Tak więc podsumowując to najważniejsze aby kupować miód bezpośrednio od pszczelarza i trzeba pamiętać, że każdy naturalny miód pszczeli krystalizuje maks. w pół roku (wyjątkiem jest miód akacjowy) jeśli kupiony miód nie skrystalizuje oznacza to że został on przegrzany.
Zapraszam do kupowania naturalnych miodów z pasieki Miodolandia!
Jestem wielką fanką miodu i produktów pszczelarskich 🙂 W Kuchni Biegacza wykorzystuję go tam, gdzie to możliwe, bez szkody dla jego właściwości, zamiast cukru, a między innymi do robienia własnego izotoniku na dłuższe wybiegania: miód, sok z cytryny, szczypta soli, mięta (świeże liście lub napar) i woda mineralna. http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/
Miód jest wspaniały pod każdym względem, uwielbiam go.
Zapraszam do siebie na miód imbirowy!
http://zpiekarnika.blog.pl/2013/10/22/miod-imbirowy-rewelacyjny-sposob-na-przeziebienie-odpornosc/
Pozdrawiam! 🙂
Ja z chęcią bym parę kilogramów zrzucił, niestety nie wyobrażam sobie herbaty bez dwóch łyżeczek cukru. A herbat piję dziennie kilka, niestety. Kiedyś zliczyłem ile cukru spożywam, no i się trochę przeraziłem. Miodu dodawałem do herbaty tylko w okresie przeziębień, ale chyba czas zmienić przyzwyczajenia 🙂