To, czym słodzisz herbatę czy inne pokarmy ma ogromne znaczenie, dlatego każda osoba, która dba o swoje zdrowie oraz figurę powinna zamiast cukru używać miód.
Naukowcy zbadali, jaki wpływ na apetyt i poziom cukru we krwi ma miód. Test przeprowadzono na niewielkiej grupie kobiet o prawidłowej masie ciała. Część z nich jadała śniadanie słodzone miodem, a część śniadanie słodzone cukrem. W obu przypadkach posiłek miał taką sama kaloryczność – 450 kcal.
Po jedzeniu mierzono u pań poziom greliny – hormonu, od którego zależy apetyt. Im jest go więcej, tym większa ochota na jedzenie. U pań jadających śniadanie słodzone miodem stwierdzono niższy poziom greliny niż u kobiet słodzących posiłek cukrem. Zaobserwowano też, że miód blokuje uczucie głodu i sprawia, że posiłek jest bardziej smaczny.
Miód jest jedną z najcenniejszych substancji odżywczych i leczniczych. Podstawowym jego składnikiem są łatwo przyswajalne węglowodany proste czyli glukoza i fruktoza, które stanowią od 60% do 80% masy miodu.
Kaloryczność miodu | 324kcal / 100g |
Białko | 0,3g |
Tłuszcz | 0g |
Cholesterol | 0g |
Węglowodany | 79,5g |
Poza węglowodanami w skład miodu wchodzą:
- kwasy,
- białko,
- enzymy,
- substancje bakteriobójcze,
- woda,
- wszystkie aminokwasy,
- witaminy z grupy B,
- w niewielkich ilościach witamina A, C i K oraz
- około 30 makro- i mikroelementów.
Najważniejsze z nich to żelazo, magnez, mangan, kobalt i potas. Żelazo zawarte w miodzie, mimo że występuje w małych ilościach, jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Miód zawiera również inhibinę, substancję, która hamuje rozwój bakterii i zabija niektóre jej szczepy. Miód ma również zdolność blokowania ołowiu we krwi.
Korzystano z http://fitness.sport.pl/fitness/1,111350,9685151,Miod_pomaga_w_odchudzaniu.html
Zachęcamy do kupowania naturalnych miodów pszczelich z pasieki Miodolandia bezpośrednio od pszczelarza!
Możliwość dowozu miodu na terenie Gdańska lub wysyłka na terenie całego kraju!!!
Podobało się? kliknij Lubię to! 🙂
Miód uwielbiem, brat Teścia ma pasiekę, więc zawsze mamy świeży i pyszny. Używam często do pierników, pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2012/12/swiateczne-pierniczki.html
miód=samo zdrowie:)
polecam pyszną domową chałwę z miodem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/09/chawa-domowa.html
miód jest pyszny! a pszczoły pożyteczne 🙂
podrzucam cos pysznego z wykorzystaniem miodu 🙂
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/tort-serowo-miodowy.html
pozdrawiam!
Miód uwielbiam w najróżniejszych połączeniach. Uczyłam się go jeść w najróżniejszych daniach ładnych parę lat… Tu mój ulubiony przepis na łososia, w sosie musztardowo-miodowo-koperkowym.
http://przepisytv.blogspot.com/2013/04/grillowany-osos-po-szwedzku.html?q=mi%C3%B3d
Polecam! Miód to samo zdrowie
Mikroelementy, makroelementy i witaminy to w żółtkach, nic im nie dorówna – http://www.stachurska.eu/?p=1659 .
Miód to przede wszystkim fruktoza.
Osoby ze skłonnością do tycia oraz innych chorób cywilizacyjnych (nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, otyłość) mogą sprawdzić jak reagują na fruktozę – http://www.stachurska.eu/?p=13329 .
Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam
no tak ale wiekszosc miodow w sklepach to efekt ekonomicznych dzialan , przszczoly karmione sa syropami, cukrem z woda, jak sie przed tym zabespieczyc?
witam ,to prawda, od niedawna sam jestem pszczelarzem, i odkąd jadam miód , spadziowy bo tylko taki mamy My w naszej pasiece, straciłem 17 kilo, to fakt ma zdjęcia 🙂 trwało to 7 miesięcy ,oczywiście dbałem też o dietę i starałem się nie leżeć przed Tv ciągle. Nie wiem co podziałało ale efekt jest świetny. Naprawdę zachęcam do jedzenia miodu i poczytania o miodzie. Polecam miodek z mojej pasieki, miód spadziowy najwyższej jakości 🙂 m.denisow@interia.pl
Polecam pierś z indyka w miodzie
http://inews.com.pl/WordPress3/piers-z-indyka-w-glazurze
to prawda w części … pszczelarz sprzedający mód hurtowo w większych ilościach musi przebadać miód, każde kłamstwo wychodzi prędzej czy później, dlatego miodek należy brać u zaufanego pszczelarza .Radził bym uważać na miody z „chin” na pyłki zawarte w tych miodach. Miód polski od polskiego pszczelarz jest pyszny i zdrowy. Ja osobiście polecam, każdego starego pszczelarza który traktuje to jak pasje, hobby i styl życia.
Ja nie jestem stary (mam 23lata) ale pszczoły to moja pasja i jestem związany z nimi od dziecka. Jestem już trzecim pokoleniem w mojej rodzinie które się trudni pszczelarstwem.
Zachęcam do kupowania miodu z mojej pasieki:)
Jeżeli chodzi o karmienie pszczół syropami to jest to konieczne ale tylko na zimę, ponieważ przez cały sezon pszczoły produkują miód a jego nadwyżkę się im odbiera, więc gdy w ulu zaczynają się przygotowania do zimy to trzeba pszczołom dać jakiś zamiennik aby przetrwały zimę. Dokarmianie pszczół w trakcie sezonu gdy mają pożytek na polu jest nie dopuszczalne i to jest oszukiwanie klientów przez pszczelarza. Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to aby nie kupować miodu w supermarketach, ponieważ tam jest dostępny tylko miód sprowadzany w większości z Chin na etykiecie jest napisane: „mieszanka miodów z krajów Unii Europejskiej oraz z poza Unii”. Miód ten często jest przegrzany, a wówczas nie ma żadnych wartości, a nawet może być szkodliwy, ponieważ przy podgrzewaniu miodu w zbyt wysokiej temperaturze wytwarzają się trujące związki. Tak więc podsumowując to najważniejsze aby kupować miód bezpośrednio od pszczelarza i trzeba pamiętać, że każdy naturalny miód pszczeli krystalizuje maks. w pół roku (wyjątkiem jest miód akacjowy) jeśli kupiony miód nie skrystalizuje oznacza to że został on przegrzany.
Zapraszam do kupowania naturalnych miodów z pasieki Miodolandia!
Jestem wielką fanką miodu i produktów pszczelarskich 🙂 W Kuchni Biegacza wykorzystuję go tam, gdzie to możliwe, bez szkody dla jego właściwości, zamiast cukru, a między innymi do robienia własnego izotoniku na dłuższe wybiegania: miód, sok z cytryny, szczypta soli, mięta (świeże liście lub napar) i woda mineralna. http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/
Miód jest wspaniały pod każdym względem, uwielbiam go.
Zapraszam do siebie na miód imbirowy!
http://zpiekarnika.blog.pl/2013/10/22/miod-imbirowy-rewelacyjny-sposob-na-przeziebienie-odpornosc/
Pozdrawiam! 🙂
Ja z chęcią bym parę kilogramów zrzucił, niestety nie wyobrażam sobie herbaty bez dwóch łyżeczek cukru. A herbat piję dziennie kilka, niestety. Kiedyś zliczyłem ile cukru spożywam, no i się trochę przeraziłem. Miodu dodawałem do herbaty tylko w okresie przeziębień, ale chyba czas zmienić przyzwyczajenia 🙂