Z życia pasieki

Miód w diecie – pomaga także w odchudaniu!

To, czym słodzisz herbatę czy inne pokarmy ma ogromne znaczenie, dlatego każda osoba, która dba o swoje zdrowie oraz figurę powinna zamiast cukru używać miód.

Naukowcy zbadali, jaki wpływ na apetyt i poziom cukru we krwi ma miód. Test przeprowadzono na niewielkiej grupie kobiet o prawidłowej masie ciała. Część z nich jadała śniadanie słodzone miodem, a część śniadanie słodzone cukrem. W obu przypadkach posiłek miał taką sama kaloryczność – 450 kcal.

Po jedzeniu mierzono u pań poziom greliny – hormonu, od którego zależy apetyt. Im jest go więcej, tym większa ochota na jedzenie. U pań jadających śniadanie słodzone miodem stwierdzono niższy poziom greliny niż u kobiet słodzących posiłek cukrem. Zaobserwowano też, że miód blokuje uczucie głodu i sprawia, że posiłek jest bardziej smaczny.

Miód jest jedną z najcenniejszych substancji odżywczych i leczniczych. Podstawowym jego składnikiem są łatwo przyswajalne węglowodany proste czyli glukoza i fruktoza, które stanowią od 60% do 80% masy miodu.

Kaloryczność miodu 324kcal / 100g
Białko 0,3g
Tłuszcz 0g
Cholesterol 0g
Węglowodany 79,5g

Poza węglowodanami w skład miodu wchodzą:

  • kwasy,
  • białko,
  • enzymy,
  • substancje bakteriobójcze,
  • woda,
  • wszystkie aminokwasy, 
  • witaminy z grupy B,
  • w niewielkich ilościach witamina A, C i K oraz
  • około 30 makro- i mikroelementów.

Najważniejsze z nich to żelazo, magnez, mangan, kobalt i potas. Żelazo zawarte w miodzie, mimo że występuje w małych ilościach, jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Miód zawiera również inhibinę, substancję, która hamuje rozwój bakterii i zabija niektóre jej szczepy. Miód ma również zdolność blokowania ołowiu we krwi.

Zaś spożywanie cukru powoduje obniżenie odporności, wzrost podatności na infekcje, deficyt witamin z grupy B oraz minerałów takich jak chrom czy miedź. Wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu, przyspiesza starzenie skóry, osłabia włókna kolagenowe i przyczynia się do urazów ścięgien – dlatego jest białym zabójcą.
 
Warto jest więc zamienić w diecie cukier na miód chociaż podczas słodzenia herbaty ze względów nie tylko dietetycznych ale także zdrowotnych. Na podstronach po prawej stronie —-> możecie zapoznać się z charakterystykami określonych miodów – jakie stosować przy danych dolegliwościach. Miód naturalny to samo zdrowie!

Korzystano z http://fitness.sport.pl/fitness/1,111350,9685151,Miod_pomaga_w_odchudzaniu.html

Według wymogów dotyczących produktów spożywczych i rozporządzeń konsumenckich m. in. ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. nie przypisujemy naszym produktom szczególnych właściwości leczniczych ani nie sugerujemy że takie posiadają. Jest to możliwość zastosowania produktów bez gwarancji skuteczności ich działania.

  1. ~mkr pisze:

    Miód uwielbiem, brat Teścia ma pasiekę, więc zawsze mamy świeży i pyszny. Używam często do pierników, pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2012/12/swiateczne-pierniczki.html

  2. ~mama pisze:

    miód=samo zdrowie:)
    polecam pyszną domową chałwę z miodem
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/09/chawa-domowa.html

  3. ~miod pisze:

    miód jest pyszny! a pszczoły pożyteczne 🙂
    podrzucam cos pysznego z wykorzystaniem miodu 🙂
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/tort-serowo-miodowy.html

    pozdrawiam!

  4. ~aga pisze:

    Miód uwielbiam w najróżniejszych połączeniach. Uczyłam się go jeść w najróżniejszych daniach ładnych parę lat… Tu mój ulubiony przepis na łososia, w sosie musztardowo-miodowo-koperkowym.
    http://przepisytv.blogspot.com/2013/04/grillowany-osos-po-szwedzku.html?q=mi%C3%B3d
    Polecam! Miód to samo zdrowie

  5. ~tss pisze:

    Mikroelementy, makroelementy i witaminy to w żółtkach, nic im nie dorówna – http://www.stachurska.eu/?p=1659 .
    Miód to przede wszystkim fruktoza.

  6. ~tss pisze:

    Osoby ze skłonnością do tycia oraz innych chorób cywilizacyjnych (nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, otyłość) mogą sprawdzić jak reagują na fruktozę – http://www.stachurska.eu/?p=13329 .

  7. ~kasia pisze:

    Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

  8. ~Maciej pisze:

    no tak ale wiekszosc miodow w sklepach to efekt ekonomicznych dzialan , przszczoly karmione sa syropami, cukrem z woda, jak sie przed tym zabespieczyc?

  9. ~Maciej pisze:

    witam ,to prawda, od niedawna sam jestem pszczelarzem, i odkąd jadam miód , spadziowy bo tylko taki mamy My w naszej pasiece, straciłem 17 kilo, to fakt ma zdjęcia 🙂 trwało to 7 miesięcy ,oczywiście dbałem też o dietę i starałem się nie leżeć przed Tv ciągle. Nie wiem co podziałało ale efekt jest świetny. Naprawdę zachęcam do jedzenia miodu i poczytania o miodzie. Polecam miodek z mojej pasieki, miód spadziowy najwyższej jakości 🙂 m.denisow@interia.pl

  10. ~Maciej pisze:

    to prawda w części … pszczelarz sprzedający mód hurtowo w większych ilościach musi przebadać miód, każde kłamstwo wychodzi prędzej czy później, dlatego miodek należy brać u zaufanego pszczelarza .Radził bym uważać na miody z „chin” na pyłki zawarte w tych miodach. Miód polski od polskiego pszczelarz jest pyszny i zdrowy. Ja osobiście polecam, każdego starego pszczelarza który traktuje to jak pasje, hobby i styl życia.

  11. miodolandia pisze:

    Ja nie jestem stary (mam 23lata) ale pszczoły to moja pasja i jestem związany z nimi od dziecka. Jestem już trzecim pokoleniem w mojej rodzinie które się trudni pszczelarstwem.

    Zachęcam do kupowania miodu z mojej pasieki:)

  12. miodolandia pisze:

    Jeżeli chodzi o karmienie pszczół syropami to jest to konieczne ale tylko na zimę, ponieważ przez cały sezon pszczoły produkują miód a jego nadwyżkę się im odbiera, więc gdy w ulu zaczynają się przygotowania do zimy to trzeba pszczołom dać jakiś zamiennik aby przetrwały zimę. Dokarmianie pszczół w trakcie sezonu gdy mają pożytek na polu jest nie dopuszczalne i to jest oszukiwanie klientów przez pszczelarza. Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to aby nie kupować miodu w supermarketach, ponieważ tam jest dostępny tylko miód sprowadzany w większości z Chin na etykiecie jest napisane: „mieszanka miodów z krajów Unii Europejskiej oraz z poza Unii”. Miód ten często jest przegrzany, a wówczas nie ma żadnych wartości, a nawet może być szkodliwy, ponieważ przy podgrzewaniu miodu w zbyt wysokiej temperaturze wytwarzają się trujące związki. Tak więc podsumowując to najważniejsze aby kupować miód bezpośrednio od pszczelarza i trzeba pamiętać, że każdy naturalny miód pszczeli krystalizuje maks. w pół roku (wyjątkiem jest miód akacjowy) jeśli kupiony miód nie skrystalizuje oznacza to że został on przegrzany.
    Zapraszam do kupowania naturalnych miodów z pasieki Miodolandia!

  13. Jestem wielką fanką miodu i produktów pszczelarskich 🙂 W Kuchni Biegacza wykorzystuję go tam, gdzie to możliwe, bez szkody dla jego właściwości, zamiast cukru, a między innymi do robienia własnego izotoniku na dłuższe wybiegania: miód, sok z cytryny, szczypta soli, mięta (świeże liście lub napar) i woda mineralna. http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/

  14. ~Calla pisze:

    Miód jest wspaniały pod każdym względem, uwielbiam go.
    Zapraszam do siebie na miód imbirowy!
    http://zpiekarnika.blog.pl/2013/10/22/miod-imbirowy-rewelacyjny-sposob-na-przeziebienie-odpornosc/
    Pozdrawiam! 🙂

  15. ~Michał pisze:

    Ja z chęcią bym parę kilogramów zrzucił, niestety nie wyobrażam sobie herbaty bez dwóch łyżeczek cukru. A herbat piję dziennie kilka, niestety. Kiedyś zliczyłem ile cukru spożywam, no i się trochę przeraziłem. Miodu dodawałem do herbaty tylko w okresie przeziębień, ale chyba czas zmienić przyzwyczajenia 🙂

Komentarze zamknięte.